Chat with us, powered by LiveChat

Onze winkel is geopend op afspraak. Online bestellen kan 24/7. Je kunt jouw bestelling ophalen bij onze winkel of thuis laten bezorgen. Lees hier de coronavirus maatregelen

Wat is Home automation

Home automation

Al een hele lange tijd proberen we het leven gemakkelijker te maken voor onszelf. Zo maakten we vervoersmiddelen, computers en machines die werk voor ons doen of dingen gemakkelijker maken. De volgende stap daarin wordt mogelijk gemaakt door domotica, beter bekend als huisautomatisering of home automation in het Engels. Hiermee maken we van ons huis een smart home, waardoor het wonen en leven in dat huis nog comfortabeler en gemakkelijker wordt. Bij DeDomoticaStore hebben we hier alles voor in huis wat je maar nodig hebt. We vertellen je dan ook graag meer over home automation, de mogelijkheden en hoe het allemaal werkt! Lees dus snel verder over de slimme automatiserings mogelijkheden.

Wat is een huisautomatiseringssysteem?

Wat is Home Automation? Met huisautomatisering maken we dingen gemakkelijker voor onszelf, door deze te automatiseren. Een huisautomatiseringssysteem heb je wanneer je een controller en een end device met elkaar verbindt, maar je kunt het uitbreiden tot wel tientallen of zelfs honderden devices en hulpmiddelen. De verschillende onderdelen van een huisautomatiseringssysteem lichten we hieronder kort toe op basis van de 3 niveaus van automation.

1. Monitoring
Dit zijn de toepassingen waarmee je op een gemakkelijke manier informatie kunt verzamelen. Zit de deur op slot? Staat het licht aan of uit? Hoe warm of koud is het in welke ruimte en heb ik het gasfornuis wel uitgezet? Voor dit soort vragen worden automatiseringstoepassingen gebruikt die informatie inwinnen en naar je toezenden.

2. Control
Toepassingen waarbij je ook daadwerkelijk dingen kunt aanpassen vallen onder dit niveau. Je kunt daarmee op afstand bijvoorbeeld de verwarming hoger zetten, de deur op slot doen of het licht in- of uitschakelen. Dit niveau biedt al erg veel mogelijkheden, omdat je in principe van de bank allerlei verschillende dingen kunt doen met een paar drukken op de knop.

3. Automation
Op dit niveau wordt het heel erg interessant. Wanneer je toepassingen installeert die zich hierin bevinden zullen deze automatisch reageren op bepaalde situaties, uiteraard op basis van de instellingen die je zelf hebt uitgekozen. Jouw voordeur kan dan bijvoorbeeld automatisch op slot gaan na een bepaalde tijd, zodat je dit nooit meer kunt vergeten. Een andere mogelijkheid zou zijn om ’s ochtends wanneer je wekker gaat ook meteen de gordijnen te openen. We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar je begrijpt ongetwijfeld hoeveel gemak dit niveau biedt!


Typen apparaten

Om een home automation systeem op te zetten heb je minimaal twee apparaten nodig. Welke dat zijn is afhankelijk van jouw wensen, want je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wanneer je het erg belangrijk vindt dat jouw huis altijd veilig is, dan kun je bijvoorbeeld kiezen om de beveiliging van jouw huis op meerdere niveaus te bevorderen. Hieronder lichten we de typen apparaten toe aan de hand van dit voorbeeld.

  • End devices
    Je hangt camera’s op rondom het huis en kiest daarnaast ook voor een videodeurbel. Dit zijn end devices. De werkpaarden van de huisautomatisering, zou je kunnen zeggen. Deze voeren de taak daadwerkelijk uit, alleen kunnen niet allemaal individueel met jou communiceren. De camera’s activeren op het moment dat zij beweging zien en beginnen te werken. De videobeelden sturen zij door.
  • Controllers
    Daar komt de controller om de hoek kijken. Het is verstandig om een universele versie te kiezen, zodat alle mogelijke end devices ermee kunnen communiceren. Hier komt de informatie van jouw end devices binnen en wordt het, bijvoorbeeld via een internetverbinding door de WiFi, naar jou toegestuurd. De controller verzamelt dus de videobeelden van jouw camera’s om deze vervolgens door te sturen naar jou.
  • Je smartphone
    Sommige controllers hebben ook een eigen touchscreen of andere manier om alle informatie aan jou weer te geven, maar de meesten communiceren met jou via je smartphone. Het is daarom ook erg handig om er eentje te hebben, maar dat wist je waarschijnlijk al. De rol van jouw smartphone is klein en groot tegelijk. Klein omdat je smartphone zelf niets automatiseert en groot omdat het jou toegang verschaft tot alle automatiseringsmogelijkheden die je maar kunt bedenken! Je krijgt een berichtje van je controller op je telefoon dat de camera in je tuin is geactiveerd. Je klikt het bericht aan en ziet de kat van de buren rondsnuffelen. Niets aan de hand gelukkig!

Waarom kiezen mensen voor home automation?

Zoals eerder werd aangegeven zijn er steeds meer mensen die kiezen voor home automation toepassingen. Dit heeft met een aantal belangrijke voordelen te maken.

Je kunt er op kleine schaal mee beginnen
Het is prima mogelijk om voor een kleine toepassing die jij heel belangrijk vindt, zoals brandveiligheid of de klimaatbeheersing, home automation toepassingen aan te schaffen en in te richten. Dit maakt het laagdrempelig en relatief goedkoop om ermee te starten.

De toepassingsmogelijkheden groeien iedere dag
Inmiddels is er al zo veel mogelijk dat de toepassingsmogelijkheden eerder worden begrensd door onze eigen fantasie dan door de daadwerkelijke opties.

Gemak dient de mens
Het ligt nu eenmaal in onze aard om dingen makkelijker te maken voor onszelf. Home automation is daarvan een voorbeeld in een lange reeks ontwikkelingen. Nu het toegankelijk is voor iedere consument wordt er logischerwijs steeds meer gebruik van gemaakt.

Ook aan de slag met home automation?

We hebben verschillende merken in ons assortiment, zoals: Busch Free@Home, Niko, KNX & veel meer. In onze webshop staan uiteenlopende producten voor iedere vraag op het gebied van smart home technology. Vraag je jezelf af wat domotica is? We hebben hier een interessant artikel over geschreven. Neem ook eens gerust een kijkje in onze showroom in Capelle aan den Ijssel om te zien of er voor u iets bij zit. We horen graag van je!